Bezinningsmiddag 4 april 2017

Bezinningsmiddag 4 april 2017

Door | 2018-02-16T13:17:31+00:00 18 april 2017|Nieuws|0 Reacties

Pater Kees Maas SVD en Annemiek Wijnker-Hoedjes hadden de leiding van deze bezinning. Zij toonden een PowerPoint presentatie met de titel:

Een blik op den einder.

afb. bezinningsmiddag

Zoals we deze middag bijeen waren, een gemeenschap van oudere zusters, paters, broeders en lekenverbondenen, waren we ons ervan bewust dat het grootste deel van ons leven al achter ons ligt. Ouder worden hoort bij het leven en het einde komt steeds naderbij. Hoe kunnen we daar naar kijken? We werden uitgenodigd te dromen, waarbij de volgende tekst ons op weg zou helpen:

Landschap
Dromen, dwalen door het landschap
dat achter ons ligt, dat voor ons ligt,
overal voetstappen, onze voetstappen.
Tekens van leven onuitwisbaar.
Hoor maar, de vogels zingen onze naam,
bomen vertellen ons verhaal.
Dromen, dwalen door het landschap
dat oplicht in onze ziel,
ons vriendelijk toelacht,
landschap dat op ons wacht.

En zo werden we meegenomen, dwalend door ons landschap aan de hand van beelden uit de PowerPoint:
1. door het verleden;
2. door het heden, het nu;
3. naar de tijd die voor ons ligt.

ad 1. Terug naar het verleden… We bekeken een fotoboek, een levensboek met lichte en donkere bladzijden, foto’s en dia’s van werken uit het verleden, van mensen met wie we samen optrokken, van de geschiedenis van ons huis etc.
ad 2. Het heden, nu. We zijn in de herfst van ons leven, de herfst met mooie kleuren, met stiltes, met rijpe vruchten… Je mag uitrusten, de handen in de schoot leggen… Er moet niets meer. Alle stukjes van ons leven kunnen een plaats krijgen. Het heden tikt de uren, de dagen en de maanden weg. Kwetsbaar zijn we geworden… Kostbaar is een mens als hij/zij kwetsbaar is. Herman Andriessen schreef een boek (Staan in het einde) over het beamen en verdiepen van de ouderdom. Daarmee werd de vraag opgeroepen: Ben ik bereid om mijzelf als oud te beschouwen? Kan ik er ja tegen zeggen? Het beamen? Namen vergeten, knoeien met de koffie… Kan ik het oud zijn onder ogen zien, het positief ervaren? Die beslissing moet je zelf nemen! (Lied van Fons Janssen: Zeg maar je tegen het leven… Anders zegt het leven nee…) Of kunnen we zoals Dag Hammersjköld zeggen: De nacht komt naderbij. Voor alles wat geweest is: Dank. Voor alles wat komen gaat: Ja.
ad 3. Naar de tijd die voor ons ligt. Hoe kunnen we ons daarop voorbereiden? Het belang om nu reeds je wensen voor je afscheidsviering aan te geven werd onderstreept. Een wilsverklaring opstellen. Het voor de nabestaanden makkelijk maken… De bezinningsmiddag werd afgesloten met een tekst van Johannes van het Kruis, waarvan hier het laatste deel:

Als ik sterf, huil dan niet,
liefde neemt mij vredig op.
Als ik bang ben… en waarom niet?
Herinner mij er dan telkens aan,
eenvoudig weg dat een grote Liefde op mij wacht.
Mijn verlosser zal voor mij de poort openen
naar de vreugde, naar zijn licht.
Ja, Vader, zie ik kom naar U.
Als een kind zo stort ik mij in uw Liefde,
Uw Liefde die mij wacht.

About the Author:

Geef een reactie

Translate »