Het kruis met een “lieve last”… nieuw leven op een oude stam…

Bij deze foto wil ik een bijzondere ervaring met u delen die mij ten deel is gevallen.

Het moet in 1982 of 1983 zijn geweest dat ik deze foto heb genomen.We woonden toen sinds enkele jaren met 5 zusters in een gewoon burgerhuis, waar ieder zijn bijdrage moest leveren aan de huishouding naast het werk in het ziekenhuis.
Op Goede Vrijdag was het mijn beurt om de tuin rondom het huis mooi te maken voor Pasen.
Tegen de zijkant van ons huis was vele jaren geleden, door de vorige bewoners, een perenboom geplant waarvan men de takken tegen de muur geleid had. In de 5 jaar dat wij er toen woonden was er geen enkele vrucht aan te zien geweest. We dachten dus dat die boom afgestorven was. Terwijl ik bezig was met onkruid te wieden viel opeens mijn oog op die boom die nu aan het uitlopen was… de zon scheen erop… en in een flits zag ik er een kruis in met bloeiende takken… nieuw leven…
Het raakte me heel diep, wellicht omdat het juist op Goede Vrijdag was…
Sindsdien is deze foto voor mij als een symbool van ons leven als religieuzen, oud en verweerd, getekend door het leven… en nog steeds verwonderen we ons over nieuw leven dat we mogen zien ontluiken, in de natuur en ook in mensen om ons heen.

Zuster Giuseppe Peeters fdnsc